Lambakan Iklan Berbahasa Rojak: Salah Siapa?

Oleh Mohd Ridhwan Rashid

    Iklan terdapat di mana-mana. Kuasa iklan tidak pernah dipertikai, apatah lagi dikesampingkan. Iklan umpama “nyawa” kepada mana-mana negara, kerajaan mahupun usahawan yang menjalankan perniagaan. Hal ini dikatakan demikian kerana iklan merupakan satu-satunya senjata membujuk yang paling berkesan dan paling berjaya dilakukan.

    Pada hari ini, banyak orang mendefinisikan iklan sebagai hebahan kepada khalayak sasaran atau dengan kata lain segala bentuk hebahan tentang sesuatu produk yang disampaikan melalui media cetak mahupun elektronik. Dalam konteks ekonomi, yang diharapkan daripada hasil akhir hebahan tersebut sudah semestinya keuntungan.

    Kos sesuatu iklan tidak semudah yang difikirkan. Bayangkan, bagi sesebuah iklan penuh yang letaknya pada halaman depan dan belakang bagi akhbar tabloid, iklan tersebut bernilai antara RM100 hingga RM300 ribu. Kos tersebut juga bergantung pada kreativiti iklan, iaitu semakin hebat kreativiti yang dituntut, maka kos sesebuah iklan mampu mencecah jutaan ringgit. Oleh itu, amat penting bagi pengiklan mengaut keuntungan daripada iklan setelah banyak wang terpaksa dilaburkan untuk mendapat perhatian khalayak, seterusnya diterjemahkan dalam bentuk pulangan keuntungan yang berlipat kali ganda.

    Tidak ada pihak yang membuat iklan tanpa mengharapkan pulangan keuntungan. Tidak kira sama ada keuntungan tersebut berbentuk kewangan, imej dan reputasi, pengiklan tetap mengharapkan keuntungan daripada iklan. Ada iklan berbentuk jangka masa pendek dan jangka masa panjang. Sebagai contoh, iklan jangka masa pendek ialah iklan hartanah yang perlu dijual dalam tempoh tertentu. Apabila hartanah berjaya terjual, maka iklan tersebut tidak lagi bernilai. Sementara itu, bagi iklan jangka masa panjang, kebiasaannya melibatkan sesuatu produk seperti produk kecantikan, jenama pelbagai fesyen dan produk makanan. Iklan tersebut akan sah selagi syarikat pengiklan berkenaan beroperasi. Misalnya jenama fesyen ternama dunia, iaitu Louis Vuitton, CHANEL, Gucci, dan banyak lagi yang memperkenalkan produk pertamanya dan produk tersebut masih bertahan hingga kini.

    Bentuk iklan sentiasa berubah. Namun begitu, fungsinya tetap kekal sehingga kini. Mengimbas kembali perkembangan iklan di dunia, pengkaji mengesan iklan pada zaman Yunani Kuno dan Romawi Kuno, iaitu sekitar 4000 tahun sebelum Masihi. Pada ketika itu, pesanan yang ingin disampaikan dibuat dalam bentuk tulisan dan contengan pada dinding atau batu. Sama ada pesanan atau hebahan itu disampaikan melalui satu kelompok atau individu adalah bergantung pada persekitaran manusia pada ketika itu.

   Oleh sebab masyarakat pada ketika itu tidak tahu membaca, maka pesanan yang cuba disampaikan adalah berbentuk gambar rajah (lukisan). Keadaan ini bagi membolehkan kelompok masyarakat dapat memahami mesej yang cuba disampaikan. Apabila kerajaan pada zaman itu mencari pekerja untuk bekerja sebagai pedagang atau pelayar, maka gambar yang biasanya dilakarkan ialah kapal dan pelayar. Begitu juga apabila majikan mencari pekerja untuk bekerja di ladang pertanian, maka gambar sayur-sayuran menjadi pilihan untuk menyatakan maksud.

    Keadaan ini berubah pada abad ke-17 apabila ilmu pendidikan mula berkembang. Perkembangan ini membawa bersama-sama bentuk iklan yang baharu. Iklan tidak hanya bergantung pada gambar, tetapi dihuraikan menggunakan perkataan. Hal ini membawa anjakan baharu terhadap keberkesanan iklan. Khalayak sasaran tidak hanya melihat visual, tetapi turut membaca iklan yang disampaikan. Oleh itu, iklan tidak lagi bergantung pada kekuatan sesuatu visual, tetapi terletak pada perkataan atau teks.

Rencana ini dipetik dari Pelita Bahasa keluaran Julai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *